Historische stadstuin met modernistische toets

Locatie: Gent
Opp.: 95 m²m²
Jaar: 2022
Uitvoering: ontwerpfase

 De tuin vormt een knipoog naar de historische invulling van de locatie. In de 19e eeuw was hier de Gentse dierentuin gevestigd. Nu resteert enkel nog het muinkpark als eenzame getuige. De tuin hoort bij een modernistische woning uit de jaren 30 van de 20e eeuw die recent gerenoveerd is. Aan de woning was reeds een gepolierd beton terras voorzien.

 
Een opgehoogde vlonder vormt een tuinpad naar een achtergelegen zonneterras. Dit pad komt op een gelijkaardige manier terug en ligt parallel en geschrankt naast elkaar; zo wordt gebroken met de rechtlijnigheid en ontstaat tegelijkertijd een ‘avontuurlijk’ pad, waar beplanting rond en tussen groeit. Er werd gekozen voor een symmetrisch element als knipoog naar de modernistische woning en tuin. Dit keert ook terug in de specifieke plaatsing van de meerstammige bomen, namelijk
telkens op het uiteinde van het pad.
 
Het idee bij de pergola is om een speelse constructie te creëren die ‘schots en scheef’ staat en die een verwijzing oproept naar een ‘kooi’ van de oude dierentuin die in de wijk gevestigd was in de 19e eeuw.